skip to Main Content

Leer op de juiste manier motorrijden

Goed motorrijden leer je bij een gespecialiseerde motorrijschool. Kiezen voor een goede rijopleiding is investeren in je eigen veiligheid en vooral in meer plezier in motorrijden.

Je krijgt rijles van een ervaren instructeur met een boodschap

ECHT motorrijden. Dit betekent dat wij je opleiden tot motorrijder. Tijdens de lessen zullen wij je stap voor stap in een open en persoonlijke sfeer naar het felbegeerde motorrijbewijs begeleiden.

Wij rijden altijd mee op de volgmotor. Persoonlijke begeleiding staat hoog in het vaandel bij memo drive rijopleidingen. Wij bieden je de mogelijkheid om gebruik te maken van helmen en jassen van de rijschool. Je hebt je eigen rijles-app waarin je je vorderingen, aantal lessen en factuur kunt bekijken. Betalingen kun je makkelijk via IDEAL verzorgen.

Motorrijden kent meer risico’s dan autorijden je bent kwetsbaarder, maar met een bewuste risico-inschatting, de juiste snelheid, plaats op de weg en een goede voertuigbeheersing kun je risicovolle situaties sneller en beter inschatten. Hierdoor heb je meer tijd om te reageren en breng je risico’s tot een zeer aanvaardbaar niveau terug.

Wil je goed leren motorrijden, straks met plezier en vertrouwen de weg op, en dat ook nog tegen een scherpe prijs? Dan ben je bij rijschool memo drive aan het juiste adres.

Stappen tot je motorrijbewijs

Voordat je je motorexamen kunt afleggen moet je in het bezit zijn van het theoriecertificaat van het CBR. Voor het leren van de theorie stellen wij het theorieboek ter beschikking.

Je kunt gebruik maken van het boek of je kunt de cursus online volgen. Vragen over de leerstof kun je in principe tijdens de praktijklessen stellen.

Wil je meer weten over hoe het theorie-examen is opgebouwd, neem dan een kijkje op de site van het CBR.

Het praktijkexamen bestaat uit twee aparte examens:

 • Examen Voertuigbeheersing (AVB)
 • Examen Verkeersdeelneming (AVD)

Bekijk hier hoe een theorie examen gaat

Voertuigbeheersing (AVB)

Je start met AVB lessen. In deze lessen leer je goed om te gaan met je motor. Afhankelijk van het resultaat van jouw kennismakingsles ga je de eerste les nog achterop naar het oefenterrein. De eerste lessen doe je een beperkt aantal oefeningen. In de laatste lessen voor het examen nemen we uiteraard alle vereiste oefeningen door.

Het examen duurt ongeveer 20 minuten. In totaal moet je 12 bijzondere verrichtingen beheersen, waarvan er 7 op je examen worden getoetst.

Wil je meer weten over hoe het AVB examen is opgebouwd, neem dan een kijkje op de site het CBR.

Verkeersdeelneming (AVD)

De AVD lessen, de laatste stap naar het rijbewijs. We gaan nu echt de weg op.

Het AVD lestraject kent een vaste structuur. Plaats op de weg, bochten, kruispunten en de snelweg. Na elke AVD les nemen we samen met jou de les door. Je instructeur maakt hiervan een korte samenvatting die je kunt nalezen in je rijlesapp. Voorafgaand aan de nieuwe les bespreken we de samenvatting met je. Tijdens de lessen is ook aandacht voor de techniek van het voertuig.

Aan het begin van het AVD examen stelt de examinator je een aantal technische vragen over de motor. Vervolgens volgt een gevarieerde rit van 35 tot 40 minuten. De examinator volgt samen met je instructeur in een auto van het CBR. Je dient in deze rit te laten zien dat je veilig en zelfstandig aan het verkeer kunt deelnemen, je bewust bent van je kwetsbaarheid, anticipeert op het gedrag van je medeweggebruikers en laat zien dat je vlot je weg door het verkeer weet te vinden. Hierbij let hij o.a. op kijkgedrag, je plaats op de weg, of je de verkeersregels goed toepast en op je motorbeheersing.

Bekijk hier hoe een praktijk examen gaat

Categorieën

Voor de motor heb je drie verschillende rijbewijzen:

 • De lichte motor (A1)
 • De middelzware motor (A2)
 • De zware motor (A)

A1 rechtstreeks

Als je 18 bent, mag je het rijbewijs voor de lichte motor (A1) halen. Vanaf 17 jaar mag je daarvoor al theorie-examen doen. Op je zeventiende mag je ook al rijlessen volgen als je bent geslaagd als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of je autorijbewijs hebt. Vanaf 18 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A1.

Met een A1-rijbewijs mag je rijden op:

 • Motor van de categorie A1
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)

A2 rechtstreeks

Als je 20 bent, mag je het rijbewijs voor de middelzware motor (A2) halen. Vanaf je twintigste mag je daarvoor rijlessen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of je autorijbewijs hebt. Vanaf 20 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A2.

Als je het rijbewijs voor de middelzware categorie (A2) hebt, krijg je automatisch het rijbewijs A1.

Met een A2-rijbewijs mag je rijden op:

 • Motor van de categorie A1
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1(<15kW)
 • Motor van de categorie A2

A rechtstreeks

Als je 21 bent, mag je het rijbewijs voor de zware motor (A) halen. Vanaf 21 mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A.

Als je het rijbewijs voor de zware categorie (A) voor je 24e rechtstreeks behaalt, krijg je code 80 op het rijbewijs vermeld. Dat betekent dat je in de zware categorie (A) uitsluitend op een 4 driewielig motorrijtuig mag rijden met onbeperkt vermogen. Als je het rijbewijs voor de zware categorie hebt, krijg je automatisch het A1 en A2 rijbewijs.driewielig motorrijtuig mag rijden met onbeperkt vermogen. Als je het rijbewijs voor de zware categorie hebt, krijg je automatisch het A1 en A2 rijbewijs.

Met een A-rijbewijs met code 80 mag je rijden op:

 • Motor van categorie A1
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
 • Motor van de categorie A2
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A(>15kW)

De code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als voor die tijd 24 wordt. Als je voor het behalen van je A2-rijbewijs al hebt. Vervalt code 80 op het moment dat je het A2-rijbewijs twee jaar bezit. Vervalt code 80 voor je 24e, dan moet je wel bij de gemeente een nieuw rijbewijspasje aanvragen zonder de code 80.

Met een A-rijbewijs zonder code 80 mag je rijden op:

 • Motor van categorie A1
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
 • Motor van de categorie A2
 • Motor van de categorie A
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A(>15kW)

Geldigheidsduur theorie en AVB

Als je AVB-examen doet, moet je zijn geslaagd voor je motortheorie-examen of een geldig rijbewijs B hebben.

Als je AVD-examen doet, moet je zijn geslaagd voor je motortheorie-examen en voor het AVB-praktijkexamen van dezelfde categorie.

Het resultaat van je theorie-examen is 1.5 jaar geldig.

Het resultaat van je AVB-praktijkexamen is 1 jaar geldig.

Het getrapte systeem

Wanneer je minimaal 2 jaar in het bezit bent van het rijbewijs A1, mag je overstappen naar de middelzware motor (A2). Daarvoor hoef je alleen maar een praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) te doen.

Wanneer je minimaal 2 jaar in het bezit bent van het rijbewijs A2, mag je overstappen naar de zware motor (A). Ook daarvoor hoef je alleen maar een praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) te doen.

Als je via het getrapte systeem je rijbewijs voor de zware categorie (A) behaalt, dan krijg je geen code 80 op je rijbewijs.

Kennismakingsles

Wil je starten met motorrijles? Wij bieden je de mogelijkheid om te beginnen met een kennismakingsles. Je maakt dan kennis met ons en onze manier van lesgeven. Het verplicht je tot niets! De kennismakingsles kun je zien als een eerste rijles van een uur en een nabespreking van ongeveer een half uur.

Inhoud van de les

In het eerste uur kijken wij wat jouw aanvangsniveau is. Wij geven je een uitleg over je uitrusting, motor en zithouding. Daarna maak je kennis met wegrijden en stoppen en maak je een begin met een aantal bijzondere manouvres. Aan het einde van deze kennismakingsles volgt de nabespreking.

In de nabespreking geven wij je een inschatting van het aantal lessen dat je naar alle waarschijnlijk nodig zult hebben om met een goede kans van slagen praktijkexamen te doen. Op basis daarvan bespreken wij met jou de mogelijkheden van de lespakketten.

Houdt daarbij altijd in gedachten dat in de praktijk kan blijken dat je een hele snelle leerling bent of dat je juist meer moeite hebt met het leren en daardoor meer lessen nodig hebt dan verwacht. Het eindresultaat moet altijd zijn dat je veilig en vol zelfvertrouwen aan je praktijkexamen begint.

Voor een effectieve rijopleiding adviseren wij je tenminste een les per week.

Wat heb je minimaal nodig voor de kennismakingsles

 • Stevige schoenen tot boven de enkel
 • Spijkerbroek
 • Handschoenen

Overige materialen kun je gratis van de rijschool lenen.

Heropstaples

Heb je na het behalen van je rijbewijs een aantal jaren geen motor meer gereden en wil je weer motorrijden? Om dit veilig en plezierig te laten verlopen is het volgen van een heropstaples geen overbodige luxe.

Een heropstaples kan je helpen om je onzekerheid te overwinnen en het zelfvertrouwen te verhogen, zodat je meer plezier beleeft aan het motorrijden. Het volgen van een heropstaples zorgt ervoor dat de motorbeheersing op pijl blijft en verhoogt je veiligheid.

Je bepaalt zelf wat je wilt(bij)leren. Voor de heropstaplessen kun je gebruik maken van je eigen motor of onze lesmotor. Bel of mail gerust voor de mogelijkheden.

Back To Top