skip to Main Content

Leer op de juiste manier motorrijden

Goed motorrijden leer je bij een gespecialiseerde motorrijschool. Kiezen voor een goede rijopleiding is investeren in je eigen veiligheid en vooral in meer plezier in motorrijden.

Je krijgt rijles van een ervaren instructeur met een boodschap

ECHT motorrijden. Dit betekent dat wij je opleiden tot motorrijder. Tijdens de lessen zullen wij je stap voor stap in een open en persoonlijke sfeer naar het felbegeerde motorrijbewijs begeleiden.

Wij rijden altijd mee op de volgmotor. Persoonlijke begeleiding staat hoog in het vaandel bij memo drive rijopleidingen. Wij bieden je de mogelijkheid om gebruik te maken van helmen en jassen van de rijschool. Je hebt je eigen rijles-app waarin je je vorderingen, aantal lessen en factuur kunt bekijken. Betalingen kun je makkelijk via IDEAL verzorgen.

Motorrijden kent meer risico’s dan autorijden je bent kwetsbaarder, maar met een bewuste risico-inschatting, de juiste snelheid, plaats op de weg en een goede voertuigbeheersing kun je risicovolle situaties sneller en beter inschatten. Hierdoor heb je meer tijd om te reageren en breng je risico’s tot een zeer aanvaardbaar niveau terug.

2 Wil je goed leren motorrijden, straks met plezier en vertrouwen de weg op, en dat ook nog tegen een scherpe prijs? Dan ben je bij rijschool memo drive aan het juiste adres.

Zet vandaag de eerste stap naar je rijbewijs!

begin met een kennismakingsles

Theorie

Voordat je je motorexamen kunt afleggen moet je in het bezit zijn van het theoriecertificaat van het CBR. Voor het leren van de theorie stellen wij het theorieboek ter beschikking.

Je kunt gebruik maken van het boek of je kunt de cursus online volgen. Vragen over de leerstof kun je in principe tijdens de praktijklessen stellen.

Wil je meer weten over hoe het theorie-examen is opgebouwd, neem dan een kijkje op de site van het CBR.

Je vorderingen worden per les bijgehouden

Tijdens de lessen leer je stap voor stap de auto te bedienen en inzicht te krijgen in het verkeer. Per les wordt er op een leskaart bijgehouden welke stof er behandeld is, wat je vorderingen zijn en wat punten zijn waar nog aan gewerkt moet worden. Zo weet je dus na elke les hoe je er op dat moment voor staat.

Praktijk

Het examen bestaat uit twee aparte examens:

  • Examen Voertuigbeheersing (AVB)
  • Examen Verkeersdeelneming (AVD)

Voertuigbeheersing (AVB)

Je start met AVB lessen. In deze lessen leer je goed om te gaan met je motor. Afhankelijk van het resultaat van jouw kennismakingsles ga je de eerste les nog achterop naar het oefenterrein. De eerste lessen doe je een beperkt aantal oefeningen. In de laatste lessen voor het examen nemen we uiteraard alle vereiste oefeningen door.

Het examen duurt ongeveer 20 minuten. In totaal moet je 12 bijzondere verrichtingen beheersen, waarvan er 7 op je examen worden getoetst.

Wil je meer weten over hoe het AVB examen is opgebouwd, neem dan een kijkje op de site het CBR.

Verkeersdeelneming (AVD)

De AVD lessen, de laatste stap naar het rijbewijs. We gaan nu echt de weg op.

Het AVD lestraject kent een vaste structuur. Plaats op de weg, bochten, kruispunten en de snelweg. Na elke AVD les nemen we samen met jou de les door. Je instructeur maakt hiervan een korte samenvatting die je kunt nalezen in je rijlesapp. Voorafgaand aan de nieuwe les bespreken we de samenvatting met je. Tijdens de lessen is ook aandacht voor de techniek van het voertuig.

Aan het begin van het AVD examen stelt de examinator je een aantal technische vragen over de motor. Vervolgens volgt een gevarieerde rit van 35 tot 40 minuten. De examinator volgt samen met je instructeur in een auto van het CBR. Je dient in deze rit te laten zien dat je veilig en zelfstandig aan het verkeer kunt deelnemen, je bewust bent van je kwetsbaarheid, anticipeert op het gedrag van je medeweggebruikers en laat zien dat je vlot je weg door het verkeer weet te vinden. Hierbij let hij o.a. op kijkgedrag, je plaats op de weg, of je de verkeersregels goed toepast en op je motorbeheersing.

Categorieën

Voor de motor heb je drie verschillende rijbewijzen:

  • De lichte motor (A1)
  • De middelzware motor (A2)
  • De zware motor (A)

A1 rechtstreeks

Als je 18 bent, mag je het rijbewijs voor de lichte motor (A1) halen. Vanaf 17 jaar mag je daarvoor al theorie-examen doen. Op je zeventiende mag je ook al rijlessen volgen als je bent geslaagd als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of je autorijbewijs hebt. Vanaf 18 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A1.

Met een A1-rijbewijs mag je rijden op:

  • Motor van de categorie A1
  • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)

A2 rechtstreeks

Als je 20 bent, mag je het rijbewijs voor de middelzware motor (A2) halen. Vanaf je twintigste mag je daarvoor rijlessen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of je autorijbewijs hebt. Vanaf 20 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A2.

Als je het rijbewijs voor de middelzware categorie (A2) hebt, krijg je automatisch het rijbewijs A1.

Met een A2-rijbewijs mag je rijden op:

  • Motor van de categorie A1
  • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1(<15kW)
  • Motor van de categorie A2

A rechtstreeks

Als je 21 bent, mag je het rijbewijs voor de zware motor (A) halen. Vanaf 21 mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A.

Als je het rijbewijs voor de zware categorie (A) voor je 24e rechtstreeks behaalt, krijg je code 80 op het rijbewijs vermeld. Dat betekent dat je in de zware categorie (A) uitsluitend op een 4 driewielig motorrijtuig mag rijden met onbeperkt vermogen. Als je het rijbewijs voor de zware categorie hebt, krijg je automatisch het A1 en A2 rijbewijs.driewielig motorrijtuig mag rijden met onbeperkt vermogen. Als je het rijbewijs voor de zware categorie hebt, krijg je automatisch het A1 en A2 rijbewijs.

Met een A-rijbewijs met code 80 mag je rijden op:

  • Motor van categorie A1
  • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
  • Motor van de categorie A2
  • Driewielig motorrijtuig van de categorie A(>15kW)

De code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als voor die tijd 24 wordt. Als je voor het behalen van je A2-rijbewijs al hebt. Vervalt code 80 op het moment dat je het A2-rijbewijs twee jaar bezit. Vervalt code 80 voor je 24e, dan moet je wel bij de gemeente een nieuw rijbewijspasje aanvragen zonder de code 80.

Met een A-rijbewijs zonder code 80 mag je rijden op:

  • Motor van categorie A1
  • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
  • Motor van de categorie A2
  • Motor van de categorie A
  • Driewielig motorrijtuig van de categorie A(>15kW)

Geldigheidsduur theorie en AVB

Als je AVB-examen doet, moet je zijn geslaagd voor je motortheorie-examen of een geldig rijbewijs B hebben.

Als je AVD-examen doet, moet je zijn geslaagd voor je motortheorie-examen en voor het AVB-praktijkexamen van dezelfde categorie.

Het resultaat van je theorie-examen is 1.5 jaar geldig.

Het resultaat van je AVB-praktijkexamen is 1 jaar geldig.

Het getrapte systeem

Wanneer je minimaal 2 jaar in het bezit bent van het rijbewijs A1, mag je overstappen naar de middelzware motor (A2). Daarvoor hoef je alleen maar een praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) te doen.

Wanneer je minimaal 2 jaar in het bezit bent van het rijbewijs A2, mag je overstappen naar de zware motor (A). Ook daarvoor hoef je alleen maar een praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) te doen.

Als je via het getrapte systeem je rijbewijs voor de zware categorie (A) behaalt, dan krijg je geen code 80 op je rijbewijs.

Back To Top