skip to Main Content

Tijdens de rijlessen komen verschillende zaken aan de orde en je kunt natuurlijk altijd vragen stellen aan je instructeur, maar we zetten hier even een aantal veelgestelde vragen & antwoorden op een rij.

Wat is een rijbewijsApp?

RijbewijsApp is een gratis app voor onze leerlingen en hun ouders. Via de RijbewijsApp kan de leerling/ouder de voortgang van de rijopleiding realtime volgen. Denk hierbij aan inzage in de planning, financiën, en theorie, maar ook aan zaken als theorie oefentoetsen en een handige FAQ.

Er wordt een account voor je aangemaakt in onze online rijlesplanner. Je krijgt vervolgens een inlogcode gemaild, deze inlogcode kun je gebruiken om in te loggen in de rijbewijsApp.

De app is beschikbaar voor zowel Apple als Android mobiele telefoons. Indien je je inloggegevens kwijt bent kun je deze opnieuw bij ons opvragen. De nieuwe inloggegevens worden per e-mail verzonden.

De RijbewijsApp is gratis te downloaden in de Google Play en in de App Store.

Waarom een proefles?

Een proefles is belangrijk om te bepalen of je je prettig voelt bij onze rijschool. Klikt het dan geven we je een deskundig advies over een persoonlijk aangepast lesplan.

Vraag hier je Proefles aan

Wat is een tussentijdse toets?

Dit is een proefexamen dat wordt afgenomen als je op ongeveer 2/3 van jouw rijopleiding zit. De tussentijdse toets duurt net zo lang als het echte examen en wordt afgenomen door een CBR-examinator. Tijdens het proefexamen doe je dezelfde dingen als bij het rijexamen en ontvang je meteen wat tips van de examinator.

Doe jij de bijzondere verrichtingen tijdens deze Tussentijdse Toets goed, dan kun je vrijstelling krijgen voor deze bijzondere verrichtingen op je echte examen. Dat is mooi meegenomen!

Bovendien is uit onderzoek van het CBR gebleken dat leerlingen die een Tussentijdse Toets afleggen, 20% meer kans hebben om de eerste keer te slagen voor hun praktijkexamen!

Meer weten over de tussentijdse toets?

Bekijk website van het CBR

Waarom moet ik de rijschool machtigen met mijn DigiD?

Voordat de rijschool je tussentijdse toets en/of praktijkexamen voor jou gaat aanvragen moet jij daar eerst toestemming voor geven. Dat doe je met een DigiD machtiging.

Hoe machtig ik mijn rijinstructeur?

Om een Tussentijdse Toets, een versnelde opleiding of praktijkexamen in te plannen, is het nodig dat je met je DigiD een machtiging aan ons geeft. Dit kun je doen door ons rijschoolnummer in te voeren op de website van het CBR.

Ons rijschoolnummer is: 1885N3

Ga naar website CBR

Wat zijn de wachttijden bij het CBR?

Deze variëren van 3 tot 7 weken. Wil je in de zomerperiode een spoedcursus gaan volgen? Meld je dan uiterlijk eind april aan in verband met de grote drukte bij het CBR.

Lees meer op de website van het CBR

Wat is een Gezondheidsverklaring?

Als bestuurder ben je verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. En voor die van anderen. Om te mogen rijden moet je daarom volgens de wet ‘rijgeschikt’ zijn. Dat wil zeggen: geestelijk en lichamelijk in staat om te rijden. Heb je bijvoorbeeld gezondheidsproblemen of een beperking? Of gebruik je medicijnen die invloed hebben op hoe je rijdt? Dan mag je niet altijd de weg op.

Om je rijgeschiktheid te kunnen beoordelen, stelt het CBR je een aantal vragen over je gezondheid. Deze vragen staan op het formulier Eigen verklaring (Gezondheidsverklaring). Zonder deze Gezondheidsverklaring kan het praktijkexamen niet aangevraagd worden!

Om geen vertraging in het reserveringsproces op te lopen, is het belangrijk dat de gezondheidsverklaring aan het begin van je rijopleiding wordt ingediend.

Meer informatie nodig of meteen een gezondheidsverklaring invullen?

Bekijk de website van het CBR

Wat is een zelfreflectieformulier?

Een examinator van het CBR beoordeelt tijdens de tussentijdse toets en/of het examen hoe het met je rijvaardigheid is gesteld. Een onderdeel hiervan is jouw zelfreflectie. Hiermee bedoelen we eigenlijk; ‘hoe vind jij nu eigenlijk zelf dat je deelneemt aan het verkeer?’

Om dit te toetsen heeft het CBR een zelfreflectieformulier ontwikkeld dat je, ingevuld, moet meenemen naar je tussentijdse toets of je praktijkexamen. Je instructeur zal je vertellen hoe het formulier werkt maar het is zaak dat jij zelf het formulier in alle eerlijkheid invult. De examinator zal pas na het examen en het geven van de uitslag het formulier openen.

Wat is een BNOR examen (staatsexamen) en wat zijn de kosten?

Wanneer je binnen 5 jaar, 4 keer bent gezakt voor je praktijkexamen, dan rij je de volgende keer een BNOR examen, ofwel staatsexamen. BNOR staat voor Bureau Nader Onderzoek Rijvaardigheid. De eisen voor het slagen voor het examen zijn hetzelfde als voor een normaal CBR praktijkexamen. Het is dus niet eenvoudiger om te slagen. Wel wordt er rekening gehouden met de omstandigheden van de kandidaat. Zo is er bijvoorbeeld meer tijd beschikbaar (het examen duurt 70 minuten) en is er ruimte voor persoonlijke begeleiding. Het BNOR examen is iets duurder dan een normaal praktijkexamen, namelijk 276,-

Wat is het voordeel als ik voor een pakket kies i.p.v. losse lessen?

De rijlessen in de pakketten zijn goedkoper dan losse lessen, daarnaast ontvang je niet telkens na iedere rijles een losse factuur. De pakketten zijn zo ingesteld dat we jou optimaal kunnen voorbereiden op het praktijkexamen. De pakketten mogen in maximaal 4 termijnen betaald worden.

Je kunt ook kiezen voor losse rijlessen. Bij losse rijlessen bepaal jij zelf wanneer je wilt lessen. Je betaalt je rijlessen per keer en je maakt telkens een nieuwe lesafspraak. Voor iedere les ontvang je dan een factuur.

Als je twijfelt over wat je wilt kiezen, dan is het raadzaam om een proefles af te spreken. Je instructeur krijgt dan in die proefles een beeld van je rijvaardigheid, inzicht en aanleg. Na afloop kan hij jou adviseren over het voor jou meest geschikt rijbewijs pakket.

Wat houdt 2TODRIVE in en vanaf welke leeftijd kan ik beginnen met rijlessen?

Met 2toDrive kun jij eerder je rijbewijs halen. Je hoeft je niet te registreren voor 2toDrive en mag vanaf 16,5 jaar zelf een rijschool benaderen om te starten met autolessen. Vanaf 17 jaar kun je het rijexamen afleggen. Geslaagd en je rijbewijs in de pocket? Dan mag je tot je 18e de weg op onder begeleiding van een coach. Wel zo handig toch?

2toDrive bestaat sinds 2011 en is ingevoerd om de verkeersveiligheid te vergroten. Sinds de start hebben al veel jongeren vervroegd hun rijbewijs gehaald. Beginnende bestuurders zijn door minder rijervaring vaker betrokken bij ongelukken dan ervaren bestuurders. 2toDrive zorgt ervoor dat jij onder relatief veilige omstandigheden rijervaring kunt opdoen. Zo word jij een zelfverzekerdere bestuurder en heb je minder kans op brokken in het verkeer.

Meer informatie nodig?

Ga naar 2todrive.nl

Ik heb faalangst / rijangst. Wat nu?

Wanneer je last hebt van faalangst of rijangst kan de stap tot het nemen van rijlessen erg groot zijn. Wij adviseren dit dan ook aan te geven tijdens je proefles. Je instructeur is hier dan direct van op de hoogte en kan er voor zorgen dat jij in een prettige omgeving en met de juiste hulp toch succesvol aan je rijopleiding kunt beginnen!

Hoeveel lessen heb ik nodig om te slagen?

Dit is verschillend per persoon. Het gemiddelde aantal lessen in Nederland ligt tussen de 35 en 45. (bron: leren.nl)

Back To Top